Thursday, August 13, 2009

TONGLEN-MEDITATIA BUDDHISTA ASEMANATOARE CU RECAPITULAREA SHAMANICA


A trimite si a primi este o practica denumita Tonglen in Tibetana. Aceasta este o vizualizare vindecatoare f. puternica pt. cel ce o face, si mai mult, actioneaza astfel incit transforma calitatea relatiilor noastre cu ceilalti. Instructiunile ce urmeaza sint luate din cartea The Wisdom of No Escape de Pema Chodron.

Cum sa faci Tonglen

"Primul pas este generarea intr-o secunda a absolutei minti pline de compasiune- bodhichitta," ceea ce mai pe scurt inseamna a ne deschide cu dragoste.

Al doilea pas presupune a lucra cu acea calitate abstracta a durerii vizualizind-o ca fiind neagra-neluminoasa, fierbinte, si apoi inspirind-o in noi, iar apoi lucrind cu acea calitate abstracta a placerii/bucuriei vizualizind-o ca fiind alba, usoara si racoroasa, pe care o expiram.. . . .

Apoi ajungem la al treilea stagiu, care este de fapt inima practicii. Aici vizualizam o situatie specifica din viata noastra si ne conectam cu durerea din ea. Inspiram acea durere simtind-o complet.Aceasta este actiunea opusa escaspismului, sau evitarii memorizarii unui eveniment traumatizant. Acum dorim sa simtim complet durerea-durerea noastra, a unui prieten drag poate, sau a unui strain. Cind expiram lasam acel simtamint de deschidere, de spatialitate sa iasa.

Altfel spus exista cineva in viata ta pe care nu poti sa-l suferi, al carui singur amintire iti aduce ginduri negative.Asa ca decizi sa faci tonglen pe el, simtindu-te mai deschis si mai gentil pe acea situatie. Te gindesti la persoana si cind inspiri te conectezi cu ea, cu acea calitate si textura ce te-a afectat pe inima. Si simti durerea.

Apoi prin expiratie te relaxezi, lasi afara din tine durerea si emotiile negative, aerisesti intregul eveniment.Dar nu te complaci mult timp in aceasta deoarece cind vei inspira din nou, durerea va fi la loc. Dar nici in ea nu te complaci pentru ca imediat o vei da afara, si te vei relaxa complet.

Dupa ce ai lucrat cu o situatie anume pentru ceva timp, si te vei conecta cu adevarat la acea durere si la abilitatea ta de a renunta la ea, atunci practica ta va mai avansa un pas-vei face aceasta pentru toate fiintele simtitoare. Acesta este punctul de baza in tonglen-experienta ta personala de durere sau placere/bucurie devine universala, recunoscindu-ti inrudirea cu toate fiintele vii prin ea, modul cum iti impartasesti bucuria si durerea cu toti...

Asa ca din nou, primul pas este sa simti deschidere, apoi lucrezi cu energia neagra pe inspiratie si cu cea alba pe expiratie, al treilea pas contactezi o situatie reala, iar al patrulea extinzi simtamintele in afara ta si o faci pentru binele tuturor fiintelor ."

In Start Where You Are (Boston: Shambhala Publications, 1994) Pema Chodron spune:

"Cind sintem in fata unei situatii de viata ce invoca imediata noastra compasiune, nu este necesar sa trecem prin toate stagiile. E in regula sa incepem de la al treilea, aducerea in noi a durerii in acea situatie specifica cu care ne confruntam, si sa expiram ceva ce va ajuta, cum ar fi iubire sau usurare. Nu este necesar sa facem celelalte stagii.... "


L.E.-Acestea sint toate preliminariile tonglen, deoarece exista stagii avansate in care se realizeaza tonglen pentur distrugerea egoului cu vizualizari specifice(n.m.)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites