Saturday, August 22, 2009

REPERELE LUNII RAMADAN

O, voi cei care credeti, v-a fost statornicit voua Postul, asa cum le-a fost prescris si celor dinaintea voastra. Poate ca veti fi cu frica ! (surat Al-Baqara 2 : 183)


Abu Huraira (r.a.) a relatat ca profetul Muhammed (s.a.s.) a spus : "Iata, luna binecuvantata a sosit. Este luna in care Allah a statornicit Postul pentru voi. Pe durata ei portile Paradisului se deschid, iar cele ale Iadului sunt ferecate, Satana fiind inlantuit. Exista o Noapte [in aceasta luna] care este mai valoroasa decat 1.000 de luni. Si oricine este lipsit de bunatatea ei, cu adevarat pierde ceva de neinlocuit."

Recompensele pentru Ramadan

O persoana care posteste trebuie sa incerce sa-si mareasca numarul faptelor bune, in special in luna Ramadan.

Abu Huraira (r.a.) a relatat ca Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a spus : "Allah a spus : 'Oricare dintre actiunile urmasului lui Adam ii apartine lui insusi, exceptie Postul, care este doar pentru Mine. Eu sunt cel care ofer recompensa pentru el.' "
Abu Huraira (r.a.) a relatat ca Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a spus : "Aceluia care cu credinta posteste in luna Ramadan, dorind sa castige multumirea lui Allah, ii sunt iertate pacatele sale anterioare."

Acela care voieste sa semene [ogorul] Lumii de Apoi, aceluia ii vom spori Noi semanatura, iar acela care voieste sa semene [ogorul] acestei lumi, aceluia ii vom da Noi din ea, insa el nu va avea parte in Lumea de Apoi. (surat As-Sura 42 : 20)

Du'a

O persoana care tine post trebuie sa se preocupe de du'a (ruga).

Abu Huraira (r.a.) a relatat ca Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a spus : "Rugile a trei categorii de oameni nu sunt respinse : cele a unui om care a postit, cand isi intrerupe Postul, ale conducatorului drept si cele ale persoanei care este asuprita."

Abu Huraira (r.a.) a relatat ca Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a spus : "Robul este cel mai apropiat de Stapanul sau in timp ce se afla in prosternare, asadar cresteti numarul implorarilor. "

Cand postiti si cineva se manifesta nepoliticos fata de dumneavoastra, spuneti-i : "Inni sa'im, inni sa'im" (Postesc, Postesc)

Profetul (s.a.s.) ne-a invatat sa spunem urmatoarele cuvinte de cat mai multe ori, pe durata ultimelor nopti ale lunii Ramadan : "Allahumma innaka 'Afuwwoon, tuhibbul 'afwa f'afoo 'annii." (Oh Allah, Tu esti Atoateiertator, Tu iubesti iertarea, iarta-ma, asadar.)

Suhur

Cel care posteste trebuie sa manance inainte de rasaritul zorilor; aceasta masa se numeste suhur.

Al-Miqdam a relatat ca profetul Muhammed (s.a.s.) a spus : "Trebuie sa mancati aceasta mancare inainte de Rasarit, pentru ca in ea este o binecuvantare. "

Intrerupeti Postul

Cand va intrerupeti Postul trebuie sa rostiti urmatoarea ruga :
"Thahaba-atham' u wabtallatil 'uruqu wa thabat-al-ajru insha Allah" (Setea a luat sfarsit, organismul se reface [umezeste], iar recompensa imi apartine, daca Allah doreste.)

Iar daca intreruperea Postului se face in compania unei gazde care v-a invitat la masa, trebuie sa va rugati pentru ea, astfel :
"Aftara 'indakum-us- sa' imuna wa akala taamakum-ul- abraru wa sallat 'alaikum-ul- mala'ikatu. " (Fie ca oamenii care postesc sa serveasca masa de Iftar la voi in casa si sa aveti parte de oameni drept-credinciosi care sa se sature din mancarea oferita, in timp ce ingerii sa se roage pentru voi !)

Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a spus ca una dintre cele mai mari slabiciuni ale omului este sa-si sature burta. Astfel, daca va trebui sa mancati, asigurati-va ca umpleti o treime din stomac cu hrana, o treime cu apa si cealalta treime lasati-o goala [plina cu aer].

Tarawih

Rugaciunile efectuate in noptile lunii Ramadan sunt mai bune decat cele din alte nopti. Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a spus : "Aceluia care isi petrece cu credinta noptile de Ramadan in rugaciune, cautand sa obtina multumirea lui Allah, ii vor fi iertate pacatele sale anterioare."

Laylatul Qadr (Noaptea Puterii)

Mesagerul lui Allah (s.a.s.) obisnuia sa practice I'tikaf (autoizolarea) in ultimele 10 zile din luna Ramadan si spunea : "Cautati Laylatul Qadr in noptile impare din ultimele 10 ale lunii Ramada."

Abu Huraira (r.a.) a relatat ca Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a spus : "Oricine se roaga cu credinta in 'Noaptea de Qadr', cautand sa obtina multumirea lui Allah, ii vor fi iertate pacatele sale anterioare."

I'tikaf

I'tikaf inseamna autoizolarea in interiorul moscheii, cu intentia de adorare.

Persoana care se autoizoleaza (mu'takif) isi poate dedica mai mult timp rugaciunilor voluntare si celor in grup. Astfel, mu'takiful castiga recompensa pentru rugaciunea in grup, care este de 27 de ori mai mare decat cea obtinuta in conditiile rugaciunii individuale.

De asemenea, mu'takiful poate sa profite, recitand Coran si adorandu-L pe Allah Preainaltul (dhikr) in compania unor musulmani drept-credinciosi.

Actiuni care anuleaza Postul

⢠Mancarea sau bautura consumate in mod intentionat;
⢠Voma intentionata;
⢠Menstruatia si sangerarea post-natala;
⢠Relatiile sexuale;
⢠Daca cineva manifesta intentia ca, in timp ce inca posteste, sa-si intrerupa Postul, chiar daca inca nu a mancat sau baut ceva (intentia manifestata cu tarie este suficienta).

Recomandari pentru luna Ramadan

1. citirea sau ascultarea Coranului;
2. exprimarea din abundenta a formelor de adorare (dhikr) si efectuarea a cat mai multa du'a;
3. efectuarea rugaciunii Tarawih in moschee;
4. invitarea oamenilor la masa de Iftar;
5. abtinerea de la comportamente inadecvate, precum minciuna, barfa, ascultarea muzicii, fumatul, crearea de certuri intre oameni;
6. manifestarea generozitatii prin oferirea de milostenii.

Zakat-ul Fitr

Zakat-ul Fitr este o forma de Sadaqa (milostenie) si trebuie platit de catre fiecare musulman, tanar sau batran, barbat sau femeie la sfarsitul lunii Ramadan.

Scopul este, pe de o parte, de a-l purifica pe cel care tine post de orice lucru negativ, iar pe de alta parte de a oferi ajutor celor sarmani, aflati in nevoi.

Zakat-ul Fitr este echivalent cu o sa' (aproximativ 3 kg.) de orez, curmale etc sau echivalentul in bani.

Eid-ul Fitr

In ziua de Eid (sarbatoare) se recomanda urmatoarele lucruri :

1. trezirea dimineata devreme;
2. spalarea pe dinti si efectuarea unei bai;
3. imbracarea celor mai frumoase haine si parfumarea (in cazul barbatilor);
4. oferirea Zakat-ului Fitr (milosteniei) ;
5. mancarea a ceva dulce inainte de a merge la rugaciunea de 'Eid;
6. deplasarea la rugaciune pe un drum si intoarcerea pe altul;
7. recitarea urmatorului Takbir, cu voce scazuta :

Allahu Akbar, Allahu Akbar, La-Ilaha ill-Allah

(Allah este cel mai mare, Allah este cel mai mare, Nu exista alta divinitate in afara lui Allah)

Allahu Akbar, wa-illah-il- hamd

(Allah este cel mai mare si Lui i se cuvine toata slava)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites