Saturday, May 16, 2009

Tralam-mé-buddhism tantric tibetan cu Ngak’chang Rinpoche-PARTEA 2




















Q Care ar fi cea mai buna modalitate de practica daca ti-ai pierdut capacitatea de tralam-mé?

R Uitati de vajra romance(iubirea tunet) si traiti viata solitara de yogi sau yogini. Puteti deveni si calugari.


Q Rinpoche, ai constienta cantitatii de tralam-mé pe care o au ceilalti?

R Da-dar nu este necesar.


Q Deci oameni o afla prin practica?

R Nu este nimic misterios, oamenii nu trebuie sa devina clarvazatori pentru a o vedea. Trebuie doar sa se uite la vietile lor-daca te dez-indragostesti usor, fara a fi ofensat cu adevarat atunci stii ca tralam-mé iti este alterat.


Q Deci pierderea de tralam-mé poate fi legata de egocentrismul tau-a incerca sa te pastrezi intr-o falsa stare de bine pe tine?

R Oarecum, dar eu i-as spune mai mult nihilism cinic. Desigur nu este folositor sa ramii intr-o relatie cu o persoana nedemna de incredere, egoista, abuziva, sau adultera. Dar asta este alta problema. Pierderea de tralam-mé are mai multa legatura cu gasirea de greseli in ceilalti-cind iubirea cuiva se evaporeaza doar pentru ca celalalt este uman si experimenteaza vicisitudinile normale ale vietii. Este normal sa experimentam situatii momentane de lipsa de iubire, dar fara sa ne comutam starea de iubire de baza, fata de partener. Tralam-mé ne permite sa experimentam, chiar daca ca o reflectie, aspectul nondual al partenerului nostru si datorita acestui fapt putem face rabaturi, putem fi ingaduitori. Cind tralam-mé incepe sa se erodeze, nu mai sintem toleranti, dar in schimb asteptam de la ceilalti sa fie foarte toleranti cu noi.
Cind tralam-mé se uzeaza in contextul Dzogchen al iubirii-tunet, atunci energia oamenilor se diminueaza natural in relatia cu ceilalti. Asta se oberva in termeni de apreciere a infloririi prezentei sacre a canalelor energetice rTsa, rLung si mantrei saminta thig-lé (deci atunci canalele, chakrele si divinitatea interioara se activeaza). Tralam-mé nu exista ca o interfata intre cuplurile romantice barbat/femeie ci ca o interfata intre orice, oriunde.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites