Friday, May 1, 2009

St. NINO DE ATOCHA- UN PROTECTOR PUTERNIC

Traditia spune ca devotiunea fata de Fecioara din Atocha si Copilul sfant a luat nastere in Antiochia, unde Sfintul evanghelist Luca a realizat o sculptura a Maicii Domnului si a pruncului. De aceea Atocha poate fi o coruptie a cuvintului Antiochia. Devotiunea catre aceasta s-a raspindit rapid si in 1162 statuia se afla in Toledo, biserica Sf, Leocadia. In 1523, Charles V al Spaniei a platit o suma enorma pentru ca o biserica sa fie construita special pentru statuie si a plasat-o acolo, in grija dominicanilor. Imaginea Copilului divin se detasa, si familiile bogate plateau ca s-o ia acasa cind aveau probleme cu nasterile copiilor.

Urmatoarea legenda isi are originile in Spania

In Atocha, o suburbie a Madridului, multi barbati erau in inchisoare pentru ca erau crestini in perioada maura. Ei nu erau hraniti decit de familiile lor, dar califul daduse un ordin ca doar copiii de 12 ani sau mai mici erau admisi in inchisoare ca sa duca hrana parintilor lor. Asa ca detinutii ce nu aveau copii mici in familie mureau de foame. Femeile din oras au facut o rugaciune comuna la Maica Domnului si in curind, copiii au inceput sa vina acasa cu o poveste stranie. Prizonierii ce nu aveau copii mici in familie incepusera sa fie vizitati de un baietel pe care nimeni nu-l cunostea, dar care avea mereu in cosuletul sau piine si apa ce nu pareau sa se sfirseasca.El venea intotdeauna noaptea zimbind gardienilor. In continuare, s-a observat ca pantofiorii copilasului Iisus din biserica ce adapostea statuia Fecioarei si a copilului din Atocha erau uzati. Cind i-au pus incaltari noi, in citeva nopti si acestea s-au uzat. Dupa ce Ferdinand si Isabella i-au alungat pe mauri din Spania in 1492, oamenii au continuat sa se roage Fecioarei si Copilului din Atocha.

Cind spaniolii au ajuns in America, au adus cu ei si aceasta devotiune ce s-a raspindit rapid.

In timp, reputatia lui Santo Nino a crescut, in urma multor miracole pe care le-a savirsit.

Astazi el este respectat ca Patronul sfint al celor ce sint in inchisoare, cei ce traiesc in regim de tortura sau opresiune politica,victimelor violurilor si rapirilor, cei care au un caz greu la tribunal, si toti cei ce au nevoie de un ajutor rapid extern sau de deschiderea drumurilor.

2 comments:

prima data cand am citit am crezut ca e protectorul echipei de fotbal "Rapid" :P, dar dupa ca am citi tot postul mi-am amintit despre cine e vorba...o sa fiu cu ochii pe tine, mai ales in ce priveste misterele si descoperireafalsilor guru!

ai dreptate, o sa modific titlul

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites