Friday, January 2, 2009

OBICEIURI DE ANUL NOU



Celebrarea noului an este una dintre cele mai vechi sarbatori. Prima oara a aparut in vechiul Babylon, festivitatile incepind la luna noua de dupa echinoctiul de iarna, aceasta fiind considerata prima zi de primavara. Pe de alta parte 1 ianuarie este doar o conventie, fara nici o semnificatie sacra.

Celebrarea babiloniana a noului nou dura 11 zile. Fiecare zi era sarbatorita in mod diferit si era dedicata altei forte cosmice ce trebuia onorata.

Romanii considerau inceputul noului an in martie, dar pentru ca multi imparati s-au amestecat in modificarea calendarului, acesta a devenit desincronizat fata de miscarea soarelui. Pentru a-l corecta, senatul roman in 153 i.e.n. a declarat 1 ianuarie inceputul noului an.

Cu toate ca in primele secole ale erei noastre romanii au continuat sa celebreze anul nou, biserica a condamnat festivitatile ca fiind pagine. Mai mult, au inceput sa concureze festivalurile romane cu sarbatorile proprii, cum este Craciunul, Sf. Vasile s.a. Chiar si azi noul an este respectat de unele denominatiuni crestine ca sarbatoarea circumciziei lui Iisus.

Multe traditii vorbesc despre creearea listei de hotariri pentru noul an. De fapt acest obicei vine tot de la babilonieni, a caror cea mai populara rezolutie era reintoarcerea echipamentului agricol imprumutat.

In California secolului trecut a fost infiintatTurneul Rozelor, care de anul nou permitea locuitorilor sa se intreaca in ornarea trasurilor cu cele mai frumoase flori. (Imi aduc aminte ca si in Romania exista obiceiul bataii cu flori in calesti la sosea, imediat dupa anul nou.)

Traditia folosirii unui bebelus care sa personifice anul nou a inceput in Grecia in jurul anului 600 e.n. In acea perioada ei il celebrau pe Dyonisos, zeul extazului sacru, purtind pe brate un bebelus intr-un cos de rachita ornat cu struguri si frunze de vita de vie, ca un simbol al renasterii zeului, si spiritului fertilitatii.Si egiptenii antici foloseau copiii mici ca simbol al renasterii.

Cu toate ca crestinii au denuntat practica ca fiind pagina, popularitatea acestui simbol a fortat biserica sa isi reevalueze pozitia. Pina la urma biserica le-a permis membrilor sai sa celebreze noul an avind ca simbol un bebelus, care a devenit simbolul nasterii copilului Iisus.

PENTRU A AVEA NOROC IN NOUL AN
Traditional, se credea in vechime ca puteai sa iti imbunatatesti norocul din urmatorul an prin ceea ce se minaca/facea in prima zi a anului. De aceea a devenit un obicei de a fi inconjurat de cei dragi de anul nou, si a tine petreceri care se considera ca aduc un an nou fericit si plin de bucurie. De asemenea, se credea ca prima persoana ce iti intra in casa dupa ora 12 iti aduce noroc sau ghinion. Daca era un barbat brunet, inalt, atunci vei avea un an nou bun si implinit.

Traditionalele feluri de mincare erau si ele imbibate de simboluri. Multe culturi credeau ca orice are forma unui inel(ca gogoasa de exemplu) aduce noroc, pentru ca simboliza implinirea unui ciclu perfect.

In multe parti din SUA se consuma fasole pestrita, impreuna cu sunca. Fasolea pestrita este simbolul norocos in multe culturi. De asemena porcul este considerat un animal foarte norocos, de aceea consumarea carnii sale este considerata deosebit de norocoasa. Varza este un alt purtator de noroc, deorece frunzele sale sint considerate un semn al prosperitatii, fiind asemanate cu banii de hirtie. In alte regiuni orezul este cea mai norocoasa hrana de anul nou, simbolizind belsugul (noi sintem norocosi de trei ori cu traditionalele sarmale ce au si carne de porc si orez si vraza). Oricare ar fi preferintele voastre culinare, sa aveti un an nou prosper si fericit!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites