Saturday, October 11, 2008

RAMADAN, ROSH HASHANA SI NAVRATRI

Nu stiu ce se intimpla dar se pare ca toate sarbatorile religioase au picat in aceeasi perioada, in toata lumea(desigur nu intimplator).

Dupa luna Ramadanului in care s-a postit pentru a capata putere interioara(pentru cei ce nu stiu Ramadanul este postul ce se tine in aceeasi perioada in care profetul Muhammad a primit QOR' AN ul de la ingerul Gabriel) si pentru a purifica pacatele(vezi Layl al Qadr-cea mai importanta noapte a postului in care recitarea QOR'AN ului aduce stergerea pacatelor instantanee), iata ca pe 30 septembrie, la doar o zi dupa AID al Fitr vine Rosh Hashana, capul nou al anului evreiesc.

In Talmud se spune ca de Rosh Hashana se deschid trei carti-intr-una este scrisa soarta pacatosilor, in alta cea a dreptilor si in a treia a celor ce sint intr-o faza intermediara-acestora li se da timp pina de Yom Kippur sa se curete.

In amiaza primei zile se recita anumite rugaciuni linga o apa curgatoare, dupa care pacatele se spune ca sint curatate de aceasta apa. SI aici avem de a face cu o sarbatoare de innoire, iar pe 14 octombrie, de Yom Kippur, ziua expierii pacatelor, se tine un post negru ce are drept scop curatarea si innoirea omului vechi, aruncarea vechii piei si imbracarea in pielea noua de lumina, a harului.

Dar iata ca si in India incepe pe 1 octombrie-pina pe 9, Navratri, festivalul celor noua nopti sacre, sarbatoare Marii Zeite ce s-a manifestat sub diversele sale forme in acest univers. In primele 3 nopti este sarbatorita Durga, cea care a ucis marele demon Maheshasura, salvind astfel universul de la pierire.

Ea poate fi invocata si sub forma lui Kali, distrugatoarea impuritatilor dn noi. In urmatoarele 3 zile Laxmi, zeita harului divin si a bogatiei este chemata pentru a-si darui binecuvintarile asupra credinciosilor. Ultimele 3 zile sint dedicate zeitei ce s-a manifestat sub forma lui Saraswati, Intelepciunii Divina.

Sarbatoarea se termina in a zecea zi cu arderea efigiei lui Ravana, demonul ce a fost invins de Rama, si reprezinta inceperea unui nou ciclu in vietile credinciosilor.

In timpul festivalului se tine un post strict in care grinele si produsele animale sint interzise, si o lampa este in permanenta aprinsa pe altar, ca simbol al universului ce primeste in permanenta lumina divinului.

Iata cum trei traditii diferite sarbatoresc de fapt acelasi lucru, innoirea, purificarea si reunificarea cu forta divina, cea care ne sustine, (re)creeaza si ucide(pentru a ne face sa renastem).

Nu pot sa nu ma gindesc la tehnicile scolii noastre shamanice-tehnici cu care incepem de fapt-care au scop "golirea magaziei"-golirea de toate cunostintele cu care am fost umpluti pina la refuz si bombardati de la nastere de catre forta socializarii-scoala, parintii, colegii de munca, autoritatile-cunostinte inutile care trebuiesc complet aruncate pentru a aface loc noului- perceptiei pure a energiei in mod direct. Va bagati?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites