Tuesday, December 30, 2008

ZINELE DIN COTTINGLEY




In iulie 1917, Elsie Wright de 16 ani si verisoara sa Frances Griffiths de 10 au facut citeva poze cu zinele cu care se jucau zilnic, dornice sa ii demonstreze tatalui lui Elsie care nu le credea, ca acestea existau intr-adevar.
Fetele locuiau impreuna in Cottingley, Anglia. Deseori se jucau impreuna in padurile din spatele casei lui Elsie si tot acolo au inceput sa vada zinele. Dupa ce au developat filmul, parintii lui Elsie au avut o surpriza; o fotografie luata chiar de tatal lui Frances intr-o amiaza linstita, s-a dovedit la developare a o arata pe aceasta inconjurata de o trupa de zine.
Mama Elsei a dus fotografiile unor prieteni ce faceau parte din gruparea teozofica, si acestia prin sir Arthur Conan Doyle le-au publicat in Strand Magazine in 1920. Trei ani mai tirziu inca trei fotografii au fost facute de fete, dar dupa acestea ele au incetat sa mai zareasca zinele. Aceste fotografii au facut senzatie in perioada respectiva, fetitele devenind celebre. Au existat multe voci pro si contra, unele incercind sa demonteze veridicitatea fotografiilor, altele fiind avocatii fenomenelor paranormale. In pofida celor ce neaga, miracolul celorlalte lumi ramine la fel de viu astazi ca si ieri.

I

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites